24 juni 2009

Konstlad indisk saga

Om det inte vore för att den skulle diskuteras i bokcirkeln skulle jag inte ha läst ut "Slumdog millionaire. Vem vill bli miljardär?" ("Q/A") av Vikas Swarup. Den bygger på en fantasifull idé: En oskolad tonårspojke från Bombays fattigkvarter vinner en miljard rupier i en teveshow genom att svara rätt på tolv frågor. Han blir anklagad för fusk och gripen av polisen. För att rentvå sig börjar han berätta historier ur sitt liv som förklarar hur han kan svaret på frågorna. Jag tyckte att historien var väldigt långsökt och konstruerad och att språket var dåligt. Det naiva och samtidigt moraliserande berättandet får mig att associera till dåliga barnböcker. Andra i bokcirkeln tyckte dock bra om den här boken och snittbetyget blev 3,2. Mitt betyg: E

P.S. Den Oscarsbelönade filmen "Slumdog millionaire" bygger tydligen ganska löst på den här boken.

2 kommentarer:

  1. Jag har bara sett filmen, och den var underbar. Men som alltid läser jag aldrig boken som står bakom en bra film. Man kan bara bli besviken.

    Trevlig blogg föresten.

    SvaraRadera
  2. Kul att du gillar min blogg!

    Jag var häromåret med och skrev en artikel om filmer som är bättre än böckerna. Jag har inte sett den här filmen, men det verkar som om den borde vara med på listan! Några filmer vi tog med var "Broarna i Madison County", "Brokeback mountain" och "Timmarna".

    SvaraRadera