09 juli 2010

Svavelbröllop

I början av 00-talet läste jag "Sotarens pojke" och "Gräshoppan" av Barbara Vine (pseudonym för Ruth Rendell) och gillade dem (se min gamla hemsida). Nu har jag läst "Svavelbröllop" ("The Brimstone Wedding") och är inte lika förtjust. Huvudpersonen Jenny är vårdbiträde på ett vårdhem, där hon träffar den cancersjuka Stella. Den äldre kvinnan, som verkar ha levt ett oskyldigt och stillsamt liv, visar sig ha många hemligheter och hon tar Jenny till sin förtrogna. Samtidigt har Jenny egna problem att ta itu med: ska hon stanna hos byggjobbarmaken eller bryta upp och satsa på filmproducentälskaren i stället? Boken handlar mycket om klasskillnader, vilket jag tycker är intressant. Dessutom älskar jag miljöskildringarna från det lantliga Norfolk. "Svavelbröllop" är mer en spänningsroman än en deckare. Tyvärr är den varken särskilt spännande eller överraskande på något sätt. Ruth Rendell/Barbara Vine brukar kunna bättre! Betyg: EE+

P.S. Jag fick i alla fall veta vad svavelbröllop är för något: den trettonde årsdagen av bröllopet!

2 kommentarer:

  1. Nämen!? Jag vill minnas att jag tyckte den här var riktigt bra när jag läste den för länge länge sedan. Men om du tycker att Vines andra har varit bättre ändå så är ju det ett solklart skäl för mig att läsa mer av henne!

    SvaraRadera
  2. Jag vet inte om det är Vine/Rendell som haft en svacka när hon skrev denna eller om det är min smak som ändrat sig. Det verkar som om "Fatal inversion" är bättre, se http://www.bokhora.se/blog/bokaktuellt/forfattare/2010/06/lycka-ar-en-olast-barbara-vine/. Ska kanske försöka med den i stället!

    SvaraRadera