16 juli 2010

400 sidor Murakami får räcka

Japanske Haruki Murakami är så omtalad att jag länge tänkt att jag skulle läsa något av honom. Hemma i att-läsa-hyllan stod tegelstensromanen "Fågeln som vrider upp världen", så det fick bli den. Den handlar om 30-årige Toru Okada som bor i Tokyo. Han har sagt upp sig från sitt jobb och i väntan på ett nytt sköter han hemmet, lagar middag när frun kommer hem och letar efter deras försvunna katt. Sedan börjar saker hända: han får sexsamtal från en okänd kvinna, han blir uppringd av en kvinnlig privatdetektiv (eller är hon medium?), lär känna henne, hennes syster, grannflickan och en gammal man som var med i andra världskriget. Alla berättar de om sina liv och Toru blir alltmer förvirrad. Boken är på 740 sidor, men efter 400 sidor ger jag upp. Det är inte svårläst, bara för långt och för ointressant. Murakamis stillsamt absurda stil verkar inte passa min smak. Men nu har jag i alla fall provat! Betyg: EE

8 kommentarer:

 1. Oj! Vad synd att du inte gillade den.. Själv läser jag Norwegian Wood just nu. Det är min första Murakami och jag fullständigt älskar den!

  SvaraRadera
 2. Hoppas inte du blir avskräckt från att läsa mer av honom. Jag började med Sputnikälskling, en kort roman som trollband mig. Hans sätt att skriva både retade mig och fascinerade mig.Får jag föreslå att du läser Norwegian Wood först, som är realistisk, och sedan provar du Sputnikälskling? Just Fågeln... är en av de mest komplexa och svårtillgängliga böckerna han skrivit, tycker jag. Kommer inte heller riktigt sams med just den boken.

  SvaraRadera
 3. Hur tjock är den...?

  SvaraRadera
 4. Ja, jag borde kanske försöka med någon av hans andra böcker innan jag ger upp!

  SvaraRadera
 5. åh, vad skönt att äntligen träffa någon som vågar säga det jag känt. Jag fattade inte alls hypen.

  SvaraRadera
 6. Det är så skönt att få veta man inte är ensam om att inte gilla böcker/författare som alla andra verkar ha gillat!

  SvaraRadera
 7. Tanya17:08

  Hej Emmma, först vill jag bara säga tack för en härlig blogg och bra boktips!
  Jag håller precis på att läsa fågeln efter att först ha läst Sputnik älskling och sedan Norwegian woods och jag ber dig, snälla snälla ge inte upp på Murakami, precis som föregående skriver så är fågeln lite väl lång och komplex men hans andra böcker är så vackra och fascinerande och omtumlande att man glömmer tid och rum när man läser... Det är en sann läsupplevelse som man gärna vill att andra ska få uppleva så jag hoppas att du gör ett nytt försök=) Ha en underbar sommar!

  SvaraRadera
 8. Tanya: Vad kul att du gillar min blogg! Jag kanske får lov att ge Murakami en ny chans om ett tag... :-) Trevlig sommar!

  SvaraRadera