15 juni 2010

Mer glädje och sorg i Perspektivträdgården

Efter "Guldåldern", "Silveråldern" och "Kopparåldern" har nu fjärde delen i den kinesiska klassikerserien "Drömmar om röda gemak" av Cao Xueqin kommit på svenska. Den heter följdriktigt "Järnåldern". Berättelsen om ungdomarna i den aristokratiska familjen Jia fortsätter, men i takt med att de växer upp blir deras tillvaro mindre idyllisk. Föräldrarna ställer krav på studier, planerar bröllop och låter inte sonen Baoyu umgås lika sorglöst med sina systrar och kvinnliga kusiner längre. Det är dock lika oförklarligt fascinerande läsning som i de tidigare delarna! Nu hoppas jag att det inte hinner gå så länge innan sista delen, "Stenåldern", kommer på svenska! Betyg: EEEE

4 kommentarer:

 1. Oj, här var nog första bloggen jag sett som läst de här Kina-romanerna. Jag har HÅLLT i dem, men de är så rysligt tjocka... Kanske ska jag ändå?

  SvaraRadera
 2. Jag undrar ibland om jag är den enda som läser de här böckerna... Det är synd för de är väldigt bra!

  SvaraRadera
 3. Jag har tagit mig genom de tre första böckerna även om mitt läsande inte direkt flöt på. Och jag bävar lite för att börja med nästa bok i serien.
  Det är alltid roligt när man upptäcker ytterligare en svensk som har läst böckerna.

  Det var lite spännande att besöka parken i Peking som är konstruerad efter böckerna.

  SvaraRadera
 4. Ju längre fram i serien jag kommer, desto lättare tycker jag böckerna är att läsa. Fast ingen har varit svår, bra man tar sig förbi inledningen i första delen. Parken i Beijing skulle jag också vilja besöka! Får nöja mig med femte delen som kommer snart!!

  SvaraRadera