24 juni 2010

Mer Scarpetta i New York

Med "Scarpetta" visade Patricia Cornwell att hon var tillbaka i deckareliten och i senaste boken, med den snarlika titeln "The Scarpetta Factor" (på engelska), fortsätter hon i samma goda stil. Rättsläkaren Kay Scarpetta, hennes man rättspsykologen Benton Wesley, datageniet Lucy Farinelli, polisen Pete Marino m.fl. bekanta figurer är kvar i New York. En joggande kvinna hittas mördad i Central Park, men Scarpettas bedömning av dödstidpunkten stämmer inte alls med när kvinnan senast sågs och hördes av. Samtidigt utreder New York-polisen ett mystiskt försvinnande: en rik, vacker och framgångsrik finanskvinna har inte setts till sedan hon klev in i en taxi en sen kväll. Kan fallen höra ihop? Intrigen är kanske inte jätteoriginell, men extremt kompetent berättad. Min enda invändning är att Cornwell blandar in vissa element från tiden när Scarpetta-serien blev som mest konstig och krystad, men hon håller det på rimlig nivå. Helhetsintyget är ändå klart positivt! Betyg: EEEE

2 kommentarer:

 1. Jag har läst alla hennes böcker och jag har nästan alltid varit positiv till det jag har läst, med ett undantag: jag tyckte det var långt ifrån realistiskt att hennes kille Benton först dör och sedan "återuppstår".

  Jag blir nyfiken på om det är det du menar med "konstig och krystad"?

  Boken du beskriver känner jag dock inte igen och det innebär att jag lägger den till min "att-läsa"lista.

  Glad midsommar!

  SvaraRadera
 2. I den här boken får man lite mer förklaring till Bentons "återuppståndelse", så den känns mindre konstlad, men visst, den kändes inte så realistisk när man läste om den! Det jag tänkte på i första hand när jag skrev att serien blev för konstig var när hon blandade in den franska maffiafamiljen Chandonne och deras psykopatson. Jag gillade inte heller några böcker när både Lucy och Marino blev mer eller mindre psykopatiska, de med!

  SvaraRadera