19 september 2007

Nesser får ny chans

Eftersom jag blev så besviken på "Människa utan hund" hade jag inte tänkt läsa Håkan Nessers nya, "En helt annan historia", men när den nu låg här hemma och jag är sjuk och på deckarhumör så läste jag den ändå. Och det är jag glad för, för den är mycket bättre än den förra! Boken börjar med att sex svenskar träffas och umgås under en kort period en sommar i Bretagne. (Extra kul eftersom jag precis varit där!) Fem år senare mördas de en efter en och mördaren skickar retsamma brev till polisinspektör Gunnar Barbarotti. Jag tror att en förklaring till att jag gillar den här bättre än den förra är att jag läste den och inte lyssnade på den. När jag läser har jag lättare att fördra Nessers små egenheter som jag retade mig på i uppläsningen. Sen är "En helt annan historia" mer spännande och mindre seg än "Människa utan hund". Men det irriterar mig att Nesser tvingar (den ouppmärksamme) läsaren att läsa om delar av boken om man vill hitta ledtråden som leder polisen till mördaren. Som lat och konservativ deckarkonsument vill jag att få hela lösningen presenterad för mig på slutet! :) Betyg:EEEE

8 kommentarer:

 1. Anna22:20

  Jag har läst om dessa delar men jag förstår ändå inte vilken detalj det är som får Asunander att komma på vem som är mördaren! Har letat runt på webben utan att hitta något svar. Och det är klart att man inte ska avslöja det för läsare som vill komma på det själva ... Men kan ingen smart människa berätta för mig, som tydligen inte är så smart, hur han kom på gåtans lösning?!! Det skulle jag verkligen uppskatta.

  SvaraRadera
 2. Är Nesser så fräck att det faktiskt inte finns någon ledtråd att hitta? Jag är glad att jag i alla fall inte orkade gå tillbaka. Hade jag gjort det och inte hittat något hade jag ju blivit ännu mer frustrerad!

  SvaraRadera
 3. Anonym11:57

  Jag har också letat runt på nätet för att om möjligt finna vilken "detalj" det är som Asuander åsyftar och som han vill behålla för sig själv. Jag har en liten teori: vid ett tillfälle i mördarens anteckningar (precis efter den lilla flickan ramlat överbord och omkommit) skriver han något i stil med "...precis som min förra fru...." och det verkar som han hänvisar till att hans förra fru också dött i en drunkningsolycka. Och hans fru, Katarina Malmgren, dör ju mycket riktigt i en drunkningsolycka! Kan det vara den detaljen som Asunader åsyftar? Vad tror ni?!

  SvaraRadera
 4. Hm... Intressant! Otroligt uppmärksamt att hitta den detaljen!!!

  SvaraRadera
 5. Vad skönt att läsa att den här boken är bättre. Jag blev också besviken på Människa utan hund.
  Jag har den här boken som ljudbok men har varit lite tveksam till att läsa den.
  Men nu kanske den blir nästa bok i örat.

  SvaraRadera
 6. Men, Katarina Malmgren dör ju inte drunkningsdöden i boken... Hon blir strypt och därefter kastad i vattnet.. Nåja, jag ska gå hem och studera de där passagerna.. :-)

  SvaraRadera
 7. Jag satt just och funderade på om jag ska ge mig på att läsa om och leta detaljen jag med, fast efetrsom jag är lat kollade jag nätet först och hamnade här. Jag gillar egentligen allt Nesser skriver, även om jag inte läser Van Vetreen-serien längre, det blir för tråkigt. Problemet med Nesser är att hans historier ganska ofta får en 2-3 på en femgradigskala, men hans språk får en klockren femma varje gång!

  SvaraRadera
 8. Anonym13:19

  Netop blevet færdig med "En helt anden histore" og er selvfølgelig også interesseret i detaljen. Kan det være i begyndelsen, da jeg'et sidder sammen med Henrik Malmgren og konstaterer, at de faktisk er ens... Jens P

  SvaraRadera