30 januari 2013

Trappan till helvetet

"The Devil's Staircase" av Helen Fitzgerald börjar som en humoristisk frigörelseroman och fortsätter som en psykopatdeckare och allt går i en rasande fart. Huvudperson är den 18-åriga Bronny, som kommer till London från Australien utan vare sig packning, pengar eller planer. Hon dras in i en virvel av fester, killar, sprit och droger, så när hon hör skrapande ljud från källaren under sitt rum tror hon först att hon hallucinerar. Men det visar sig alltså att det gör hon inte... Man får kanske inte ha så höga krav på trovärdighet i en psykopatdeckare och ett tillräckligt högt tempo brukar kunna dämpa sådana invändningar från min sida, men i det här fallet hjälper det faktiskt inte. Det är för mycket som är osannolikt och konstigt för att jag ska tycka att det är en bra historia och blandningen av humor och morbida kvinnomord funkar inte för mig. (Andra har tyckt annorlunda, t.ex. Helena på Dark Places.)
Betyg: EEE

20 år efter Rodney King

Harry Bosch fortsätter att jobba med gamla, ouppklarade fall och i "The Black Box" gäller det ett mord som inträffade under raskravallerna i Los Angeles 1992. Under de krigsliknande förhållanden som rådde kunde inga ordentliga mordutredningar göras och inte många av dödsfallen klarades upp. Men det är speciellt ett fall som Bosch inte kan glömma: mordet på en ung utländsk journalist som hittades skjuten på en bakgata. Spåret han får upp efter 20 år leder i en helt oväntad riktning. Det här är en till Bosch-deckare som inte gör mig besviken.
Betyg: EEEE

Harry Bosch största fall?

När jag läste "The Drop" av Michael Connelly tänkte jag att den borde heta "Fallet" på svenska och nu ser jag att det gör den också! (Kommer ut i mars 2013.) Den handlar dels om en man som fallit ned från en hotellbalkong, dels om något som kanske blir Harry Boschs största fall. Som vanligt när det gäller Bosch är offret en ung kvinna, men eftersom han numera jobbar med gamla fall är det 22 år sedan hon hittades mördad. DNA-tekniken skapar nya möjligheter att lösa gamla fall, men när svaret i det här fallet kommer tror utredarna att det måste ha blivit något fel. "The Drop" är en klassisk Connelly-deckare i Bosch-serien, som inte gör någon besviken. Med Connelly vet man vad man får.
Betyg: EEEE

Ointressanta fiktioner

En ambitiös medlem i bokcirkeln Det namnlösa sällskapet bestämde att vi skulle läsa Jorge Luis Borges och valet föll på novellsamlingen "Fiktioner" från 1944. Jag hade inte läst något av Borges innan och hade inga särskilda förväntningar, men på baksidan står det att hans inflytande på den moderna berättarkonsten är omätligt. Efter att ha läst (nästan hela) boken vet jag inte riktigt vad jag ska tycka. Jag missade träffen i bokcirkeln så jag har inte kunnat få någon hjälp genom att diskutera med någon annan. Boken är inte särskilt svårläst, men inte heller särskilt intressant (för mig). Den innehåller några fantasifulla och småroliga tankeexperiment, men känns i övrigt mest daterad och svårt manscentrerad. Den innehåller inget av det som brukar intressera mig i en bok: psykologiskt realistiska skildringar av människor (gärna kvinnor) och av mänskliga relationer. Det är möjligt att det Borges skrev var revolutionerande på sin tid, men nu är det svårt att förstå varför.
Betyg: EE

27 januari 2013

En arkeolog far till Blackpool

Alla bokbloggares älsklingsdeckarhjältinna Ruth Galloway är tillbaka och den här gången lämnar hon sitt älskade Norfolk och far till badorten Blackpool i Nordengland. Där har en gammal kurskamrat till henne gjort ett fantastiskt fynd: han tror att han har hittat kung Arthurs skelett. Tyvärr hinner han avlida i en eldsvåda innan han kunnat offentliggöra fyndet och Ruth dras förstås in i mysteriet. Med lite möda lyckas författaren Elly Griffiths förflytta även polisen Harry Nelson och Ruths druidvän Cathbad till Blackpool, så att de kan delta i lösandet av gåtan. "Dying fall" är ingen märkvärdig bok, men det är en klassisk engelsk deckare med charm och lagom mycket humor. "Dying fall" är den femte boken om Ruth Galloway.
Betyg: EEEE
P.S. Är det en slump eller en trend att två av de deckare jag har läst på den senaste tiden utspelar sig på en engelsk badort? De två badorterna liknar också varandra så mycket att jag misstänker att Cathi Unsworth har baserat sin fiktiva (?) badort i "Weirdo" på verklighetens Blackpool, åtminstone om Griffiths skildring är att lita på.

Flickan och mörkret

Efter 1930-, 1940- och 1950-tal har Megan Abbott förflyttat sig till 1980-tal i "The End of Everything". 13-åriga Lizzie står på gränsen till tonårs-/vuxenvärlden när det otänkbara händer i hennes trygga småstadstillvaro: hennes bästis Evie försvinner. Evie och Lizzie har varit oskiljaktiga sedan barndomen så det är ett brutalt uppvaknande för Lizzie att inse att hon faktiskt inte vetat allt om sin bästa vän. Hon vill göra vad hon kan för att hitta Evie men tar också chansen att i vännens frånvaro komma närmare dennes avgudade pappa. Abbotts text har så många ingredienser att jag knappt vet var jag ska börja. Det första jag tänkte på vid läsningen var den detaljerade skildringen av amerikansk småstadsbarndom som gör att jag som läsare kan se, höra och känna texturer, lukter och smaker, även om massor av referenser går mig förbi. Abbott blottlägger också mycket tydligt hur kvinnlighet är något som skapas i vår kultur, genom att hon ställer de pojkflickiga 13-åringarna mot Evies 17-åriga, superfeminina, parfymdoftande storasyster. Hon visar också hur nära våldet ligger under den pudrade, tillrättalagda flickytan. Samtidigt har Abbott skrivit en underhållande spänningsroman som kan läsas som en deckare. Det är otroligt skickligt och mycket roligt att läsa!
Betyg: EEEE+
P.S. Nu är jag sugen på att läsa Abbotts nästa bok "Dare me". Klicka på etiketten Abbott nedan för att se vad jag har skrivit om hennes tidigare böcker.
P.S. 2 Läs också "Gone Girl" av Gillian Flynn!

Från förälskelse till hat med Strindberg

-Strindberg skulle väl vända sig i sin grav om han hörde att vi pratade om hans bok som en parodi! sa en av deltagarna i min Stockholmsbokcirkel när vi diskuterade "En dåres försvarstal". Boken är Strindbergs febriga och hatfyllda skildring av äktenskapet med Siri von Essen (fast här heter de Maria och Axel). Eftersom jag hade läst Lena von Einhors roman "Siri" hade jag redan en annan bild av det stormiga äktenskapet, men oavsett det kan man inte ta "En dåres försvarstal" på allvar idag. Min strategi blev alltså att läsa den som en parodi, vilket gjorde läsningen rolig och jag kunde njuta av Strindbergs språk utan att bli arg hela tiden. Faktum är att Strindbergs språk känns förvånansvärt spänstigt och modernt, liksom hans skildring av förälskelsen och den tillhörande besattheten. Det är inte tungläst på något sätt. Märta Tikkanen (som själv levt i ett konstnärsäktenskap med en självupptagen och alkoholiserad man, läs mer här) har skrivit ett fint förord som mycket träffande avslutas så här: "Sen kan man väl bara vara tacksam över att det inte var Strindberg man gick och förälskade sig i."
Betyg: EEE

Lite roligt, lite gulligt, lite knasigt

"All my friends are superheroes" ("Alla mina vänner är superhjältar") av Andrew Kaufman är en udda liten bok. På ca 100 sidor berättar Tom om sitt äktenskap med superhjältinnan Perfektionisten. Deras förhållande vore perfekt om inte hennes ex, Hypno, hade gjort Tom osynlig för sin fru. Han tar hjälp av sina andra superhjältevänner, som Örat och Amfibiemannen, men inget kan få Perfektionisten att se Tom och efter sex månader är hon övertygad om att han har övergivit henne. Det är ett mycket originellt upplägg på den här gulliga kärlekshistorien och man blir road för stunden, men något djupare intryck gjorde den inte på mig.
Betyg: EEE

20 januari 2013

Mor och dotter

Hon gör det inte lätt för sig, amerikanska Alison Bechdel. Efter den välförtjänta succén med "Fun Home", boken som avslöjade hennes avlidne pappas hemligheter, har hon skrivit och ritat en grafisk roman om sin (högst levande) mamma: "Are You My Mother?". Bechdels teckningar är geniala och hon bjuder på mycket humor, vilket är tur för annars skulle denna av psykoanalytiska teorier fyllda bok bli lite väl tungläst. Bechdel kämpar med att förstå sig själv och sin mor genom att gå i terapi och genom att läsa Virginia Woolf och psykoanalytikern D.W. Winnicott. Det är roande,rörande och älskansvärt och kanske lär man sig något på kuppen.
Betyg: EEEE

Badorts-noir

Sean Ward är en f.d. polis som arbetar som privatdetektiv. För att få använda sin hjärna lite grann åtar han sig ett "omöjligt" uppdrag: att undersöka ett tjugo år gammalt mord. En tonårsflicka dömdes för brottet och hon sitter fortfarande inspärrad på rättspsyk. Ward börjar med att besöka henne och far sedan vidare till den lilla engelska badort där morddramat utspelade sig. När han börjar prata med folk inser han snabbt att det finns många i stan som inte vill att den gamla historien ska dras upp igen. Detta är upptakten till "Weirdo" av Cathi Unsworth. Parallellt med Wards efterforskningar får läsaren följa ett gäng "alternativa" tonåringar i början av 1980-talet, bland dem en som kommer att bli mördad (men man vet inte vem) och hon som blir dömd för mordet. Det är mer noir-drama än klassisk deckare, vilket jag inte brukar tycka om, men den här gillar jag. Skildringen av tonåringarna och deras inbördes relationer känns trovärdig, medan skildringen av vad som ligger bakom den den lilla stadens idylliska fasad kanske är lite mindre trovärdig, men desto mer spännande.
Betyg: EEEE

17 januari 2013

Recension av Kindle

Efter att ha läst två och en halv bok på min Kindle läsplatta kan jag meddela att jag är mycket nöjd! Kindle är lätt att hålla och behaglig att läsa på. Man bläddrar lätt genom att trycka på en knapp på sidan. Knappar för att bläddra framåt och bakåt finns på båda sidor, så man kan hålla Kindle i vilken hand som helst. Kindle är lätt att begripa sig på och bruksanvisningen finns lätt tillgänglig på huvudmenyn. Om man är van vid en smartofon eller surfplatta med touchscreen känns Kindle lite gammeldags, men med tanke på priset ($69/89) är den ändå förvånansvärt avancerad. Något som jag tycker är bra är att det ingår en engelsk ordbok, så man kan slå upp engelska ord som man inte förstår direkt under läsningen. Man kan också stryka under ord eller lägga in anteckningar. (Obs! Om man inte vill att alla Kindleanvändare i världen ska kunna se ens anteckningar och understrykningar får man gå in i Inställningar och välja bort den funktionen.) Eftersom denna den enklaste varianten av Kindle varken har tangentbord eller touchscreen är det lite omständligt att slå upp ord eller skriva in sökningar, men jag gör det inte så ofta att jag lider av besväret. Min Kindle har inte heller inbyggd belysning, men det finns fodral med lampa att köpa, om man känner behov av det. Man måste koppla sin Kindle till sitt Amazonkonto och ett betalkort, men när man väl har gjort det (och kopplat upp sig mot ett trådlöst nätverk) kan man köpa böcker väldigt enkelt och få dem direkt till sin Kindle. Något som irriterar mig lite är att skärmsläckaren består av en reklambild för någon bok och att en remsa med reklam ligger på hemskärmen, men jag inser att det bland annat är därför som Amazon säljer denna Kindle så billigt. Under själva läsningen störs man inte av någon reklam.
För att skriva flyttar man markören med pilknapparna (den fyrkantiga "ramen" under skärmen) och trycker på den stora knappen i mitten för att välja bokstav. För att slå upp ett ord ställer man markören bredvid ordet med hjälp av piltangenterna.

Staden mellan "Knight's Bay" och "the Salt Sea"

En historisk deckare som är skriven på engelska av en amerikanska och som utspelar sig i Stockholm, den måste man ju bara läsa! "The Stockholm Octavo" heter boken och författaren, Karen Engelmann, har bott i Sverige i åtta år. Det har inte hindrat att det smugit sig in en del konstigheter i boken, som en sjökapten som väntar på högvatten för att lämna hamnen, men på det hela taget är det en härlig skildring av 1700-talets Stockholm. Medan man läser har man fullt upp med att identifiera de olika platserna, som "Knight's Bay" och "Castle Hill". Huvudpersonen Emil Larsson kommer från en enkel miljö men har genom kortspel vunnit så mycket pengar att han kunnat köpa sig en tjänst som sekreterare på Tullverket. Han är god vän med spelhusvärdinnan Mrs Sparrow, som är synsk och erbjuder sig att lägga Emils "Octavo" med sin speciella kortlek. Den del av historien som rör dessa  mystiska kort och deras förebådande av Gustav III:s död tycker jag är ointressant och därför svår att hänga med i. Roligare är den mustiga miljöskildringen, som genomsyras av en varm kärlek till staden mellan broarna, och persongalleriet som inkluderar en intrigerande adelsdam som lär ut solfjäderns språk till unga debutanter, en förrymd apotekardotter från Gävle, en mästerlig solfjädersmakare och den främsta skönskrivaren i Stockholm. Förutom att man vet hur det slutar (dvs. med kungens död) är historien befriande oförutsägbar, men berättandet är lite styltigt.
Betyg: EEE+

En jesuit på Versailles

Den första boken jag läste på min nya Kindle läsplatta blev "A Plague of Lies" av Judith Rock. Det är tredje delen i en deckarserie som utspelar sig i Paris på 1600-talet och har den blivande jesuitprästen Charles du Luc i huvudrollen. (Klicka på etiketten Rock nedan för att se vad jag skrivit om de tidigare delarna.) Det är roligt att Rock blir bättre och bättre för varje bok! Nu har hon koll inte bara på miljö- och personbeskrivningar utan också på tempo, spänning och den så viktiga gestaltningen. "A Plague of Lies" utspelar sig till stor del på slottet i Versailles, där solkungen Ludvig XIV vill gifta bort en (fiktiv) dotter med en polsk prins. Mot sin vilja blir Charles inblandad i hovets intriger när han får i uppdrag att bistå kungens biktfar, Père La Chaise.  Det är lite för mycket beskrivningar av olika danser för min smak, men författaren är trots allt danshistoriker, så det må kanske vara henne förlåtet!
Betyg: EEEE

11 januari 2013

Årets nyhet: min Kindle

I år ska jag läsa engelska böcker på min nya Kindle läsplatta! Det är Amazons egen läsplatta, så det går bara att läsa böcker från Amazon.com på den. Eftersom jag läser så mycket på engelska och läsplattan inte kostade särskilt mycket tyckte jag att det var värt att prova. Fördelarna jag har konstaterat hittills är att den är liten, lätt, rymmer massor av böcker och har lång batteritid. Den är också behaglig att läsa på. Min modell är den enklaste, som inte har någon inbyggd belysning, så man är lika beroende av läsbelysning som när man läser en vanlig bok. Böckerna för Kindle kostar olika mycket beroende på hur nya de är. Det finns många gamla klassiker som är gratis, medan helt nya böcker kostar $15-17 och böcker som är något år gamla kostar ca $10, dvs. billigare än i engelsk pocket.

P.S. Det praktiska fodralet har jag köpt på http://www.mobilefun.co.uk.

Människor i otakt

På bloggen Bokhora har jag för mig att de har en egen genreterm för romaner som utspelar sig sommartid i New Englands badorter. "Tigrar i rött väder" ("Tigers in red weather") av Liza Klaussmann hör helt klart till den genren! Den utspelar sig under 1940-1960-talen och handlar om kusinerna Nick och Helena och deras familjer. När andra världskriget tar slut är de unga kvinnor som måste ställa om från ett självständigt liv som yrkesarbetande singlar till att bli hemmafruar. Nick och hennes man Hughes älskar verkligen varandra men verkar ständigt vara i otakt och hittar inte fram till varandra. Helena flyttar till Hollywood och gifter sig med en man, som mest verkar intressera sig för en död skådespelerska. Boken flyttar sig fram och tillbaka i tiden och berättarperspektivet skiftar, vilket ger olika syn på personerna och händelserna. Jag gillar att människorna får ha både goda och dåliga sidor och jag dras in i skildringen av deras komplicerade relationer. Den mordhistoria som lagts till känns ganska onödig och jag önskar att Klaussmann hade litat på att hennes personer och deras historia var intressant nog ändå. Jag önskar också att jag hade läst boken på engelska, för jag tycker inte alls om den svenska översättningen. Att jag ändå inte la boken ifrån mig är ett gott betyg till berättelsen!
Betyg: EEEE

Överlevare - och sen då?

För mig är Göran Rosenberg känd som journalist och programledare. Jag visste inte att hans mamma och pappa var polska judar som båda överlevde  Förintelsen. Efter kriget hamnade de i Södertälje, där Göran och hans syster föddes. I Augustprisvinnande "Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz" berättar Göran Rosenberg om sin uppväxt och om sina föräldrar, framför allt om pappan David Rosenberg. Han läser gamla brev, reser i pappans spår i Polen och Tyskland, letar i gamla nummer av lokaltidningen i Södertälje och intervjuar många människor i sina försök att kartlägga pappans liv och förstå hans för tidiga död. Det handlar lika mycket om folkhemmets framväxt som om gettonas och koncentrationslägrens fasor och överlevarnas skuldkänslor. Göran Rosenberg skriver sin pappas historia på ett vackert och osentimentalt sätt som är en njutning att läsa. Även om man tycker att man redan har läst överlevarberättelser så många gånger ska man inte missa denna!
Betyg: EEEE+
P.S. Läs också Zenia Larssons trilogi: "Skuggorna vid träbron", "Lång är gryningen" och "Livet till mötes".

02 januari 2013

Katarina Taikon - mer än Katitzi

Som barn läste och älskade jag Katarina Taikons böcker om den romska flickan Katitzi. Nu har jag läst Lawen Mohtadis fina biografi över Katarina Taikon, "Den dag jag blir fri", och insett hur mycket som var självbiografiskt i Katitzi-böckerna. Mohtadi skriver sakligt och osentimentalt om Taikons hemska uppväxt och sätter in henne och hennes familj i ett större sammanhang, präglat av utanförskap och diskriminering. En stor del av boken ägnas åt Katarina Taikons politiska engagemang för romernas sak på 1960-talet. Det mest skrämmande med hela boken är nog hur mycket av fördomarna kring romer som fortfarande lever kvar!
Betyg: EEEE