04 augusti 2013

2 x Vine

När Ruth Rendell skriver som Barbara Vine vet man att man får välskrivna och spännande romaner som inte är konventionella deckare. Nyligen läste jag "En ödesdiger sommar" ("A Fatal Inversion") och nu har jag läst "The Minotaur" ("Lögnernas labyrint") och "Asta's Book" ("Astas bok").

"The Minotaur" från 2005 har ett klassiskt gotiskt upplägg: ensam, ung kvinna kommer till ett stort, isolerat hus där något otäckt händer och ett mysterium måste lösas. I det här fallet heter kvinnan Kerstin Kvist och är från Sverige. Det är 1960-tal och hon kommer till familjen Cosway, som anställt henne för att sköta den vuxne sonen John. Modern och systrarna påstår att John är psykiskt sjuk och att han måste ta starka mediciner, men Kerstin blir tveksam.  
Betyg: EEEE
"Asta's Book" från 1993 handlar om Ann, som efter sin mosters död blir arvtagare till en bunt uppmärksammade dagböcker. Dessa dagböcker skrevs av Anns mormor Asta, som invandrade till England från Danmark i början av 1900-talet. Efter mormoderns död har dagböckerna getts ut, blivit bästsäljare och filmatiserats. Men ger de verkligen hela bilden av vad som hände i familjen? Boken växlar mellan utdrag ur dagboken och Anns berättelse om vad som hände efter mosterns död.
Betyg: EEEE

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar