24 mars 2011

Boken om Jers Hulda Matsdotter från Västra Fors

Någon av deltagarna i juryn som utsåg Sveriges Radios romanprisvinnare sa om Aino Trosells "Hjärtblad" att de första 150 sidorna var ekonomisk historia. Då förstod jag att detta var en bok som jag skulle gilla! Jag tycker om att tänka mig in i hur vanliga människor har levt på olika platser förr i tiden och kvinnors liv under 1800-talet ligger mig särskilt varmt om hjärtat. "Hjärtblad" handlar om Hulda som växer upp i Västra Fors by i Malungs socken på 1870-talet, vid en tid när Sälen bara var en avlägsen fäbod och människorna levde på ungefär samma sätt som de gjort under århundraden. Hulda går i skolan men hon får också arbeta både hemma på gården och åt andra, med att passa boskap och som fäbodjänta. Nöjena består framför allt i dans till spelmannens fiol och att lyssna på de märkliga historier de äldre i byn berättar. Hulda märker att hon själv också är bra på att berätta historier, vilket kommer väl till pass när hon ska trösta sina småsyskon eller roa de andra fäbodjäntorna under de långa sommarkvällarna. När hon har konfirmerats och blivit vuxen ger hon sig ut på vandring, som så många andra kullor och masar gjorde för att klara sig över vintern och kanske kunna komma hem med lite pengar. Men tiderna är på väg att förändras och Huldas liv blir inte som hennes förmödrars. Jag tycker om Trosells sätt att skriva, som är rakt på sak och som utan sentimentalitet tar upp både det onda och det goda som händer Hulda. Hulda skildras som en verklig människa, vars känslor och bevekelsegrunder känns trovärdiga. Betyg: EEEEE
P.S. Den här boken fick mig att tänka på "Englandsresan" av Edith Unnerstad, som jag läste som barn. Den handlar om hårkullor från Våmhus.
P.S.2 Läs också Aino Trosells deckare som utspelar sig i Malung i nutid!

2 kommentarer:

  1. Åh, låter underbart!
    Jag älskade Mormorsresan och Englandsresan.

    SvaraRadera
  2. Mormorsresan var väl den som utspelade sig på på Söderåsen? Med pojken som samlade korkar hela sommaren för att få ihop till en simdyna. Den tyckte jag om! Sen fanns det en Farmorsresan också, men den kommer jag inte ihåg lika väl. I Englandsresan minns jag att barnen från Våmhus kom till England och fick träffa Jenny Lind. Och sen älskade jag förstås hela serien om Pip-Larssons, som börjar med Kastrullresan.

    SvaraRadera