11 februari 2011

Sanningssökande i moderbergets skugga

"The Lord of Death" heter den sjätte delen i Eliot Pattisons deckarserie om hankinesen Shan som lever som en fredlös i Tibet. Han har blivit utsedd att forsla ned kropparna efter förolyckade sherpas från det heliga berget Chomolungma, som vi känner som Mount Everest. På en sådan tur hamnar han mitt i en dramatisk händelse: en buss full med fängslade munkar har stoppats av ett jordskred och munkarna försöker fly upp längs bergssluttningen medan vakterna skjuter efter dem. Strax därefter upptäcker Shan att lite längre bort på vägen har två kvinnor i en bil blivit skjutna. Den ena är den kinesiska turismministern och den andra en västerländsk bergsklättrare. Som vanligt i Pattisons böcker förstår varken Shan eller läsaren någonting från början, men på sitt systematiska och envetna sätt börjar Shan nysta i mysteriet. I den här boken har Pattison själv gett en beskrivning som stämmer bra in på hans egna böcker:

"Once all of his investigations had been linear, one fact linking to the next in quick progression leading to the truth. But in Tibet all his puzzles were like giant tangkas, the traditional religious paintings with overlaps of deities, suffering humans, protector demons, even alternate worlds, linked not by events so much as expectation and hope, by relationships in other, earlier Buddhist lives."

Som alltid skildrar Pattison Tibets befolkning och kultur på ett sympatiskt sätt och ger, vad jag tror, en sanningsenlig bild av den kinesiska regeringens hårdhänta försök att utplåna denna kultur. Den här boken är mer realistisk än vissa av de tidigare böckerna i serien, som hade inslag som närmade sig fantasyn, men inte mindre spännande för det. Betyg: EEEE
P.S. Klicka på etiketten Pattison för att se vad jag skrivit om de tidigare böckerna i serien.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar