14 juli 2009

"Kleopatra - liv och legend" av Allan Klynne

Allan Klynne är en gammal kursare till mig från när jag läste konstvetenskap och när jag såg att han skrivit en bok om Kleopatra (se recension i SvD) blev jag nyfiken.Genom Steven Saylors Sub Rosa-deckare har jag blivit nyfiken på den här perioden i romarrikets historia och Klynnes bok om Kleopatra gav mig den efterlängtade översikten. Framför allt är dock boken en jätteintressant genomgång av vad man faktiskt vet om den verkliga personen Kleopatra - Egyptens sista drottning och älskarinna till både Julius Caesar och Marcus Antonius. Eftersom källmaterialet är ganska magert spekulerar Klynne en del, men det går aldrig till överdrift. Över huvud taget tycker jag att Klynne håller ett mycket sympatiskt tonfall och att boken är välskriven, underhållande och intressant. Den avslutas med en genomgång av hur Kleopatra skildrats i konsten, litteraturen och filmen. Betyg: EEEE

4 kommentarer:

 1. Boken ligger och väntar i min bokhög och jag ser fram emot att få läsa den. Steven Saylors Sub Rosa serie har också gjort att jag har blivit intresserad av romartiden.

  SvaraRadera
 2. Funderar nu på om jag ska skaffa teveserien Rome på dvd också!

  SvaraRadera
 3. Jag och min man fick första säsongen i present förra året och vi har sett några avsnitt, men jag tycker att skådisarna spelar över - det känns mer teater än TV.

  Fast nu när jag tänker efter så ska jag nog ge den nga avsnitt till!

  SvaraRadera
 4. Jag är mycket intresserad av den här boken- den ligger nu i min "beställningslista" hos AdLibris... ska bara trycka på några sändknappar också... (Jag tyckte att Rome var sevärd- absolut!)

  SvaraRadera