14 juli 2009

Agenter och terrorister i 1920-talets England


Jag gillar verkligen Laurie R. Kings böcker, men jag skulle inte rekommendera någon att börja med "Touchstone". Den ingår inte i någon av Kings deckarserier utan är en fristående spännings-/agentroman som utspelar sig i England på 1920-talet. Som vanligt använder King väldigt många ord, vilket gör hennes beskrivningar av platser, människor och händelser utmärkta, men det gör också att tempot dras ned. Jag är inte så förtjust i agent-/spionromaner, så det var inte förrän framåt sidan 175 (av 550), när det drar ihop sig till veckoslutsbjudning på hertigfamiljens slott i Gloucestershire, som jag tyckte att det började bli riktigt intressant. Huvudperson i boken är amerikanen Harris Stuyvesant. Han jobbar på föregångaren till FBI, men frilansar mer eller mindre i England, där han letar efter en kommunistisk terrorist som apterat bomber på andra sidan Atlanten. Under sitt sökande kommer Stuyvesant i kontakt med en mycket hemlig och obehaglig major i underrättelsetjänsten, samt en sympatisk, men skör, krigsinvalid från första världskriget. Den senare har på grund av sina skador utvecklat en hypersensitivitet som gör att han kan avgöra om människor ljuger eller inte. Denne kapten Grey var en gång förlovad med en hertigdotter, som numera umgås i kommunistkretsar. Genom Grey kan Stuyvesant alltså kanske nästla sig in bland de engelska kommunisterna. Jag älskar Kings skildringar av tiden, platserna och människorna, men det blir, som sagt, lite segt ibland. Betyg: EEE+
P.S. Om man gillar att läsa om England på 1920-talet ska man börja med att läsa Kings serie med Mary Russell i huvudrollen i stället. "The beekeeper's apprentice" ("Drottningfällan") heter den första.
P.S.2 Jag gillar Kings blinkningar till Dorothy Sayers och i den här boken finns (minst) en till: om man låter en hertigdotter på 1920-talet ha en relation med en kommunistagitator måste man vara inspirerad av "En sky av vittnen"!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar