09 augusti 2015

2 x Meyer

Jag har gillat allt jag läst av sydafrikanska deckarförfattaren Deon Meyer, utom "Jägarens hjärta", så det kändes som ett säkert kort att välja två av hans senaste böcker till sommarens deckarläsning.
I "Spåren" får läsaren följa tre historier som till slut knyts ihop. Den första handlar om hemmafrun Milla Strachan som tröttnar på att passa upp på man och tonårsson, lämnar familjen och får jobb som utredare på en topphemlig underrättelsetjänst. I den andra får livvakten Lemmer (från "Den sista safarin") i uppdrag att skydda en hemlig och förmodligen olaglig transport av en noshörning från Zimbabwe till Sydafrika. I den tredje får den pensionerade polisen Mat Joubert (som också varit med i tidigare böcker) sitt första uppdrag som privatdetektiv: att leta rätt på en försvunnen äkta man. Som vanligt är det välkonstruerat och fartfyllt med fina miljöskildringar.
Betyg: EEEE

I "7 dagar" är det polisen Bennie Griessel (från "Devils Peak" och "Tretton timmar") som är huvudperson. Han kämpar för att hålla sig nykter och hoppas att bekantskapen med en känd sångerska ska leda till något mer. Men privatlivet hamnar i skymundan när han tilldelas en utredning som egentligen är nedlagd. Det gäller mordet på en ung, ensamstående, kvinnlig advokat där polisen inte kommit någon vart. Nu hotar någon att skjuta en polis om dagen om inte utredningen går framåt och mordet blir löst. Skytten påstår att polisen vet vem mördaren är. Även denna, lite mer traditionella, deckare är spännande och som gjord för läsning sent på natten i en sommarstuga.
Betyg: EEEE

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar