20 september 2012

Kontorsflickor i New York

"Artighetsreglerna" ("Rules of Civility") av Amor Towles är en imponerande debutroman. Den utspelar sig 1938 i New York och berättare är den unga kvinnan Katey. Hon jobbar som maskinskriverska på ett kontor på dagarna och på kvällarna går hon ut med sin vackra väninna Eve. En kväll träffar de den stilige och rike ungkarlen Tinker Grey. De tre börjar umgås och deras liv vävs snabbt samman på ett sätt som inte ska avslöjas här. Det är mycket jag tycker om med den här boken: framför allt de intressanta och realistiskt skildrade relationerna mellan människor, oförutsägbarheten i handlingen och de fantastiska miljöskildringarna. Språket är också bra, men jag hade föredragit att läsa boken på engelska, eftersom jag retar mig på att de unga kvinnorna kallar varandra sådant som "tjejen" och "kompis". Och den svenska titeln känns inte heller riktigt rätt.
Betyg: EEEE+

"Det bästa av allt" ("The Best of Everything") av Rona Jaffe är en annan debutroman, vars handling tar vid ungefär där "Artighetsreglerna" slutar: på ett bokförlag i 1950-talets New York. Den skrevs också då och jag antar att nyutgivningen beror på Mad Men-hajpen. "Det bästa av allt" handlar som fyra unga kvinnor som jobbar på samma kontor. En av dem vill göra karriär, en är egentligen skådespelare men måste ha ett brödjobb för att försörja sig, en har lagt skådespelardrömmarna på hyllan och jobbar i väntan på att bli gift och en är frånskild och måste ta hand om sin dotter och sin mamma. Jag har inte sett så mycket av Mad Men, men av det lilla jag sett känns mycket igen, som manschauvinismen, de sexuella trakasserierna och martinipimplandet på luncherna. "Det bästa av allt" är inget litterärt mästerverk utan den sorts text där allt skrivs ut och inget behöver läsas mellan raderna. Den är dock ett intressant och ganska underhållande tidsdokument och den är förvånansvärt frispråkig vad gäller sådant som sex, preventivmedel och aborter, som måste ha varit kontroversiella ämnen att skriva om på 1950-talet. Det självgoda förordet av författaren inför nyutgivningen hade jag dock gärna sluppit!
Betyg: EEE

3 kommentarer:

 1. Artighetsreglerna står och väntar på mig i bokhyllan. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då har du något att se fram emot!

   Radera
 2. Låter som böcker jag kunde underhållas av. Tack och lov för din blogg så jag kan bläddra tillbaka då jag nästa gång kan skaffa en ny bok.

  SvaraRadera