31 augusti 2008

En givande djupdykning i det viktorianska London

Trots att Michel Fabers "The Crimson Petal and the White" är 900 sidor lång blir man besviken när den tar slut. Till skillnad från viktorianska romaner "de l'époque" är slutet inte tillrättalagt och man går länge och funderar hur det ska gå för huvudpersonerna. Den viktigaste personen i boken heter Sugar och är något så osannolikt som en prostituerad 19-årig litteraturkonnässör. Utöver att utföra sexuella tjänster som ingen annan prostituerad åtar sig kan hon diskutera finlitteratur och ge råd i affärer. Hon är alltså egentligen en osannolik person, men hon är så mänsklig och älskansvärd att man vill tro på henne. Hon blev intvingad i prostitution vid 13 års ålder av sin mor och hon hatar det. På lediga stunder skriver hon en bok om en prostituerad som på det mest bestialiska sätt mördar sexköpare. Sugar får en rik beundrare i William Rackham, motvillig arvtagare till ett parfymeriimperium. William blir så besatt av Sugar att han tar henne från bordellen och gör henne till sin älskarinna. Hemma i det stora huset i Notting Hill finns Williams sinnessjuka hustru Agnes och den oälskade dottern Sophie, som aldrig får märkas. Boken är skriven i en väldigt speciell stil där boken själv har den allvetande berättarrösten och ger instruktioner om vem av personerna vi bör följa. Om man inte stör sig på mycket "mustiga" skildringar av sex och andra kroppsfunktioner har man en härlig läsupplevelse framför sig! Betyg: EEEE+
P.S. På svenska har boken den knasiga titeln "Sugar - kvinnan som steg ut ur mörkret".

6 kommentarer:

 1. Låter härlig, hamnar på vill läsa listan!

  SvaraRadera
 2. Den blev jag också nyfiken på!

  SvaraRadera
 3. Jag har velat läsa den sedan Emily Gilmore tipsar om den i Gilmore Girls.
  Det blir ett besök till bokhandeln inom en snar framtid.

  SvaraRadera
 4. I vilket avsnitt/säsong pratar Emily Gilmore om den här boken? Jag har sett alla avsnitt fram till sista säsongen, men har måste ha missat detta!

  SvaraRadera
 5. I avsnittet "The Reigning Lorelai" i säsong fyra då Lorelais farmor dör. Emily vägrar att ordna begravningen och sitter istället och läser en bok om en prostutierad kvinna vid namn Sugar, som hon senare rekommenderar till Lorelai efter några drinkar :)

  SvaraRadera
 6. Tack för svaret! Jag ska kolla det avsnittet igen!

  SvaraRadera