31 augusti 2008

Mary Russell i London

Det här är sista gången på ett tag som jag skriver om Laurie R. King, jag lovar! Men jag måste ju berätta att jag gått tillbaka i Mary Russell-serien och läst om del två och för första gången läst del tre.

"A monstrous regiment of women" är andra delen i serien. Den utspelar sig 1921 och Mary Russell ska precis fylla 21 och få tillgång till sitt arv. Det hindrar henne inte från att klä ut sig till ung man och tillbringa nätterna på Londons gator. En tidig morgon träffar hon en gammal kamrat från Oxford. Hon är engagerad i en ny, feministisk frikyrkoförsamling som leds av den karismatiska Margery Childe. Russell dras också in i Childes krets, men upptäcker snart att det händer konstiga saker där. Var kommer Childes alla pengar ifrån? Och är det en slump att flera av medlemmarna råkat ut för dödsolyckor det senaste året? Russell kastar sig över mysteriet för att slippa tänka på den stora frågan i sitt liv: Ska hon gifta sig med Sherlock Holmes? Han är den som står henne närmast och betyder mest för henne, men han är ju nästan fyrtio år äldre... Betyg: EEE+

"A letter of Mary" är tredje delen i Russell-serien och den som jag tyckt minst om hittills. Den är lite tråkig och deckarhistorien är inte tillräckligt bra. Det börjar bra med en kvinnlig amatörarkeolog som blir dödad i en trafikolycka bara timmar efter att hon överlämnat ett uråldrigt manuskript i Mary Russells händer. Russell och Holmes blir förstås misstänksamma och börjar misstänka att olyckan egentligen var ett mord. Det roligaste med den här boken är att efter alla blinkningar till Dorothy Sayers (skildringen av Oxford, förhållandet mellan den manliga och kvinnliga huvudpersonen m.m.) dyker en ung Lord Peter Wimsey upp på några sidor! (Han kallas bara Peter, men är lätt igenkännbar.) Resten av boken är, som sagt, tyvärr lite tråkig. Betyg: EE+

2 kommentarer:

  1. Nej - sluta inte skriva om Laurie R King. Tack vare din blogg så har jag två av hennes böcker hemma. Den ena är The game som snart är färdigläst och sen har jag the art of deception i högen. Tack och lov för biblioteket så man slipper köpa allt själv.

    SvaraRadera
  2. Vad kul att du börjat läsa Laurie R. King tack vare min blogg! Och vad bra att de finns på bibliotek! Jag försökte hitta hennes böcker på Stockholms stadsbibliotek för några år sedan, men de hade nästan ingenting. Nu bor jag i Uppsala, så jag får väl kolla hur de ligger till på Kingfronten här i stan! Vad jag vet är det bara en bok i serien som jag inte läst: The Moor. Den fanns inte ens på Bokus.

    SvaraRadera