09 mars 2008

Sherlock Holmes skapare i viktoriansk rättsskandal

"Arthur & George" av Julian Barnes är en roman med verklighetsbakgrund som handlar om verkliga personer. Arthur är sir Arthur Conan Doyle, som skrev böckerna om Sherlock Holmes. George hette Edjali i efternamn och hade indisk far och skotsk mor. Han växte upp i en prästgård på engelska landsbyden och blev sedan advokat i Birmingham. Vid 27 års ålder dömdes han på lösa grunder till sju års straffarbete för att ha lemlästat djur och skrivit anonyma hatbrev. Han släpptes efter tre år och satte igång att kämpa för upprättelse och för rätten att återigen få arbeta som advokat. Sir Arthur Conan Doyle fick höra om hans kamp och engagerade sig djupt i fallet. Boken följer de båda huvudpersonerna genom livet och berättar den upprörande och engagerande historien på ett sakligt och underhållande sätt, pepprat med torr, brittisk humor. Översättningen är utmärkt. Betyg: EEEE

2 kommentarer:

  1. hmm, jag har varit sugen på att läsa boken länge men har läst både bra o dåligt om den. Jag tror att jag väntar lite till, men nångång ska jag nog läsa den =)

    SvaraRadera
  2. Jonas17:36

    Jag skulle själv inte sätta en fyra på den här boken även om den var underhållande i stora partier. Ambitionsnivån tycker jag kanske var lite för hög, men jag tror definitivt att Julian Barnes är värd att hålla ett öga bok i framtiden. Skönlitterära böcker där verkliga personer figurerar är annars en trevlig genre. Läs hellre: Mario Vargas Llosa - Paradiset finns om hörnet, Ernst Brunner - Fukta din aska, Neal Stephenson - System of the world trilogin. Ha en trevlig helg!

    SvaraRadera