15 februari 2008

Läsesvacka, adressmysterium och Bang

Jag är i en läsesvacka där jag börjat på fyra böcker och inte kommit igenom någon. Två är rätt tunga klassiker. Jag får se om jag orkar kämpa på eller ger upp... Den tredje är en amerikansk roman, som började bra, men sedan tappade fart. Den fjärde är en svensk deckare och den ska jag väl ta mig igenom utan problem! Jag återkommer så fort jag läst ut någon eller fattat beslut att inte läsa längre.

Igår fick jag en helt ny, ännu inte utkommen bok - en deckare - med posten. Det är förlaget som skickat den till mig i ett mycket dramatiskt "blodfläckat" kuvert. Jag antar att jag får den för att jag har den här bloggen. Det jag inte förstår är hur de fått tag på min adress. Mitt efternamn står ingenstans på bloggen och mejladressen är opersonlig. Jag mejlade faktiskt till den ansvariga på förlaget och frågade, men jag fick det konstiga svaret att de mejlat mig och fått min adress. Det hade jag väl vetat om det hade varit så!!?? Jag har lämnat min adress till ett annat förlag som ville skicka sin katalog. Inte samarbetar väl konkurrerande bokförlag om marknadsföring? Anledningen till att jag bryr mig är dels att jag inte vill att min adress ska kunna spåras genom min blogg, dels att jag är lite tveksam till att ta emot böcker från förlag. Det är kanske dumt att vara tveksam? Det är förstås superlyxigt om folk skickar böcker till en gratis... Men, som jag skrev i början av året (se här) vill jag inte känna mig styrd i mitt läsande. Bara för att vara motvalls känner jag för att läsa boken, men inte skriva om den!

Apropå att vara motvalls såg jag en charmig pjäs om Bang (Barbro Alving) häromdagen. Jag missade den när den spelades i Stockholm för några år sedan, men nu när den kom till Uppsala tog jag chansen. Det var soppteater och jag fick dela bord med tre förtjusande damer i 80-årsåldern. De kände igen sig i hur det hade varit under andra världskriget! Vare sig man har möjlighet att se pjäsen eller inte rekommenderar jag läsning av Bangs dagböcker ("Personligt" del 1-4) och kåserisamlingar ("Käringen mot strömmen")! Hon var en otroligt tuff, rolig och beundransvärd kvinna!

2 kommentarer:

  1. Vvad var det för förlag? *nyfiken*

    SvaraRadera
  2. Det var Ordfront.

    SvaraRadera