05 oktober 2014

2 x Nordkorea

Av en slump har vi läst böcker om Nordkorea i båda min bokcirklar i september! Båda är skrivna av amerikanska journalister.
 Först läste jag "Inget av avundas - Vardagsliv i Nordkorea" av Barbara Demick. Hon har intervjuat nordkoreanska avhoppare som nu bor i Sydkorea. Hon låter läsarna följa de olika personerna genom hela livet, från barn- och ungdomen i det hjärntvättade angivarsamhället, genom svälten på 90-talet som bröt ned en del av den stenhårda kontrollen, fram till flykten och livet efteråt, som inte är så lätt det heller. Det är fascinerande läsning och berättat på ett lättillgängligt sätt, eftersom det tar sin utgångspunkt i människors upplevelser.
Betyg: EEEE


Blaine Harden berättar i sin "Flykten från Läger 14" om en nordkoreansk mans liv. Shin Dong-hyuk föddes i ett fångläger och undgick därigenom den ideologiska hjärntvätt som andra nordkoreaner utsätts för. På alla andra sätt var dock hans liv hårdare och i jämförelse känns "Inget att avundas" som feel good-versionen av livet i Nordkorea. Shin lyckades fly ur lägret och ur Nordkorea och kom till slut till USA, där han arbetar för en mänskliga rättigheters-organisation. Det framgår dock att han är så skadad av sina upplevelser att han har mycket svårt att leva ett normalt liv.
Betyg: EEEE

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar