25 juni 2012

Sträcklyssning

Åsa Larsson är en av få svenska deckarförfattare som jag står ut med att läsa. När jag skulle hämta ut mitt beställda exemplar av hennes senaste  bok, "Till offer åt Molok", på biblioteket visade det sig vara en mp3-bok. Jaha, det var bara att börja lyssna! Rebecka Martinsson är fortfarande åklagare i Kiruna och dras in i en mordutredning när en kvinna i hennes lilla by hittas mördad i sitt hus. Kvinnans sjuåriga barnbarn verkar ha blivit vittne till dådet, men kan inte säga något. Parallellt berättas historien om lärarinnan Elina Pettersson som kommer till Kiruna våren 1914 och blir kär i ortens store man, Hjalmar Lundbom. Det är spännande, skickligt konstruerat och som vanligt är miljö- och personskildringarna fina (fast de mest osympatiska personerna känns lite som karikatyrer). Jag noterade också tacksamt att de övernaturliga inslagen var helt borta i denna bok. Att höra Åsa Larsson själv läsa på mild norrländsk dialekt var en ren njutning!
Betyg: EEEE+

16 juni 2012

Griffiths blir bättre och bättre

En annan kvinnlig favoritdetetektiv (förutom Vera Stanhope) är den framstående arkeologen tillika ensamstående mamman Ruth Galloway i Norfolk. I "A Room Full of Bones"  av Elly Griffiths blir hon involverad i en historia som berör en kistöppning, återlämning av skelett till Australiens ursprungsbefolkning, en snobbig adelsman, en kokainsnortande museiintendent, ett travstall med stora hästar och mörka hemligheter och några djurrättsaktivister. Som vanligt är kommissarie Harry Nelson, druiden Cathbad och de andra runt dr Galloway också med. Griffiths blir bara bättre och bättre! Betyg: EEEE+

Vera Stanhope tuffar på

Jag gillade Shetlandsserien och när den tog slut fortsatte jag med Ann Cleeves serie om den medelålders kommissarien Vera Stanhope i Northumberland. Fjärde delen "Silent Voices" ("Döda talar inte") börjar med att den överviktiga Stanhope har blivit ordinerad motion av sin husläkare och motvilligt börjar gå och simma på ett gym. När hon en förmiddag hittar en död kvinna i ångbastun kliver hon dock raskt ur baddräkten och i polisrollen. Cleeves skriver bra, den nordengelska miljön är mysigt skildrad, Stanhope och hennes kollegor är sympatiska och deckarintrigen är kompetent konstruerad. Jag har inga särskilda invändningar. Betyg: EEEE
P.S. Ser nu att det ska komma en femte del i Shetlandsserien, "Dead Water", i januari 2013. Femte delen om Vera Stanhope har redan kommit och heter "The Glass Room".

06 juni 2012

Spöken i Pyrenéerna

Efter att ha avslutat Ingrid Betancourts bok kände jag att jag måste ha något lättsamt att läsa och hittade "Vintervålnader" av Kate Mosse. Skräck och spökhistorier är inte min favoritgenre, men jag hade läst "Kryptan" av Mosse och tyckt att den var ok. "Vintervålnader" handlar om en ung engelsman som förlorat sin bror i första världskriget. Fortfarande tio år senare är han förkrossad av sorg och försöker förströ sig genom att resa i Frankrike. I Pyrenéerna i sydligaste Frankrike hamnar han i en snöstorm och kraschar bilen. Han tar sig till närmaste by och där börjar övernaturliga saker att hända. Spökerierna har koppling till religionsförföljelse som skedde i dessa trakter på 1300-talet och även om jag tycker det är ett spännande ämne och att miljöskildringen från bergen är fin, är det inte mycket annat i boken som finner nåd inför mina ögon. Hela historien känns platt, livlös och oenagerande. Men kort och lättläst är den.
Betyg: E+

Minnen och självbild

Julian Barnes "Känslan av ett slut" ("The Sense of an Ending") fick så fina recensioner när den kom ut att jag hade högt uppskruvade förväntningar på den, som tyvärr inte riktigt infriades. Berättaren i boken heter Tony och är född på 1940-talet. Han ser tillbaka på sin ungdomstid och speciellt på två personer som betydde mycket för honom: vännen Adrian och flickvännen Veronica. Det bästa med boken tyckte jag var hur Barnes på ett ganska litet antal sidor och bara genom Tonys egna ord lyckas låta läsarens bild av Tony förändras under läsandets gång. Skildringen av engelska klasskillnader är också bra. Men jag  tyckte att som helhetvar boken lite seg och så blev jag besviken på slutet.
Betyg: EEE

Åren i djungeln

Ingrid Betancourt är en fransk-colombiansk politiker som blev kidnappad av Farc-gerillan i Colombia 2002. I över sex år hölls hon fången i djungeln och sedan hon blivit fri skrev hon en bok om tiden i fångenskap: "Även tystnaden har ett slut". Det är en tjock bok (ca 600 sidor) och trots att vissa inslag borde kännas tjatiga (som t.ex. de evighetslånga marscherna genom djungeln) blev jag ohjälpligt fascinerad av hennes berättelse och sträckläste den. Hon skriver nyanserat och reflekterande om sina egna reaktioner, om dynamiken i gruppen av fångar, om påtvingad gemenskap och lika påtvingad ensamhet, om relationen till sina fångvaktare och mycket annat. Jag la boken i från mig med en känsla av att jag har mycket lite att klaga över i mitt liv...
Betyg: EEEE+

Skolan är en ondskans plats

Jag var länge tveksam till om jag skulle ge mig in i Cirkeln-träsket, men nu är det gjort och jag ångrar det inte! För den som missat hajpen är "Cirkeln" första delen i en trilogi av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren. Den utspelar sig i den fiktiva bruksorten Engelsfors i Bergslagen. Där förs sex gymnasietjejer samman genom att det visar sig att de allihop är häxor, som måste kämpa mot den onda makt som verkar vara som starkast just på deras skola. På alla andra sätt är flickorna olika: de är plugghästen, bimbon, populära tjejen, den svartsminkade gotharen, mobbaren och hennes offer. Men nu måste de alltså hålla ihop och hålla sams för att klara kampen. Om man godtar konceptet är det underbar underhållning och jag kommer absolut att läsa "Eld", som har kommit i år, och "Nyckeln", som kommer nästa år.
Betyg: EEEE

Rankins nya hjälte

Malcolm Fox, huvudpersonen i "The Complaints" ("Misstro") av Ian Rankin, är något så ovanligt i deckargenren som en polis som gillar sin chef och som följer reglerna (åtminstone till en början). Fox arbetar med internutredningar, vilket inte gör honom så populär hos kollegorna, men han trivs med det. Han har just avslutat en stor utredning mot en korrupt polis när saker och ting vänds upp och ned för honom och han vet inte längre vem han kan lita på. Rankins nya deckarhjälte (sedan Rebus gick i pension) är sympatisk och intrigen är i vanlig Rankinstil med många lokala gangsters/politiker och korrumperade snutar. Edinburghmiljöerna är sig också lika. Tyvärr var jag tvungen att lägga boken ifrån mig i två veckor precis i upplösningen, vilket inte var så bra, för intrigen är rätt komplicerad. Rekommenderar således sträckläsning!
Betyg: EEEE