02 december 2008

Underhållande biografi över Klara Johanson

Carina Burman tecknar i "K.J. En biografi över Klara Johanson" en intressant bild av den numera rätt okända journalisten, kåsören, essäisten m.m. Klara Johanson (1875-1948). K.J. var en ovanlig människa på många sätt: hon var en av de första kvinnliga studenterna vid Uppsala universitet, hon försörjde sig efter studietiden på sitt skrivande och hon levde öppet som lesbisk. Som person var hon intelligent och hade humor, men hon var också osällskaplig och ovillig att ingå i kollektiv. Jag tycker mycket om Carina Burmans sätt att skriva och det är det som gör denna biografi så njutbar. Det är också jätteintressant att lära sig mer om det tidiga 1900-talets kvinnliga nätverk. Betyg: EEEE
P.S. Läs också "Kvinnor på gränsen till genombrott" av Ulrika Knutson!

2 kommentarer:

  1. Åh. Den här vill jag läsa.

    Började läsa "Min salig bror Jean Hendrich" förra hösten, men kom inte in i den. Borde nog ge den en ny chans och kolla upp K.J. Vet du om den kommer i pocket?

    SvaraRadera
  2. Vet inte om den kommer i pocket. Jag frångick mina principer och köpte den inbunden! "Kvinnor på gränsen till genombrott" finns i alla fall i pocket.

    Det var så länge sedan jag läste "Min salig bror Jean Hendrich" så jag kommer inte ihåg hur den var, men jag måste ju ha gillat den eftersom jag fortsatt läsa allt av Burman! Prova gärna Burmans deckarserie med 1800-talsförfattarinnan Euthanasia Bondeson i huvudrollen? De är underhållande och lättlästa. Första delen heter "Babylons gator".

    SvaraRadera