04 mars 2007

Kommissarie Ikmen på nya äventyr

"Arabesk" av Barbara Nadel är tredje delen i deckarserien med den kedjerökande och skåpsupande kommissarie Ikmen i Istanbul. Ikmens osunda levnadsvanor har lett till att han är sjukskriven på grund av magsår, men det hindrar honom inte från att lägga sig i utredningen när en ung kvinna hittas mördad. Hon visar sig vara den hemliga hustrun till den firade unga sångaren Erol Urfa. Enligt skvallertidningarna har Urfa ett förhållande med den mycket äldre och något bedagade, men fortfarande klart lysande kvinnliga sångstjärnan Tansu hanim. Arabesk är namnet på den sentimentala musikgenren de båda blivit superkändisar inom. Deckargåtan är ganska konventionell, genomskinlig och krystad. Nadels styrka är skildringarna av det nutida Istanbul. Jag gillar också hennes symptatiska huvudpersoner: Ikmen och hans familj och kollegor. Betyg: EEE


De två första delarna i serien heter "Belsassars dotter" och "Kristallburen". (Den senare har jag tydligen glömt att recensera, men jag har läst den.)

1 kommentar:

  1. Ah, jag har gått o sneglat på de där deckarna ett tag nu. Det är väl eg Istanbulskildringar jag är ute efter, så jag slår nog till efter att ha läst din rec! Vid nästa deckartörst :)

    SvaraRadera