24 mars 2013

En ödesdiger sommar

Jag undrar om inte både Donna Tartt ("Den hemliga historien") och Erin Kelly ("The Poison Tree") varit inspirerade av Barbara Vines "Ödesdiger vändning" ("A Fatal Inversion") som kom 1987. Fem bekymmerslösa ungdomar tillbringar den varma sommaren 1976 i ett improviserat kollektiv på en gammal engelsk herrgård med att dricka billigt rödvin, röka hasch, sova på verandan och ha sex. Sommaren slutar dock i katastrof och de skiljs åt för att aldrig mer träffas, hoppas de. När en makaber upptäckt görs på herrgårdens ägor tio år senare blir några av de numera kortklippta och skötsamma männen alltmer oroliga. Kommer polisen att kunna ta reda på vad som hände den där sommaren? Barbara Vine är mästerlig när det gäller att skapa psykologisk spänning och en obehaglig stämning. Jag blev dock inte jätteförtjust i "Ödesdiger vändning", kanske för att jag tycker att alla personer i den är så osympatiska. Här finns ingen oskuldsfull och medelmåttig iakttagare, som Richard Papen eller Karen Clarke, att identifiera sig med. Historien blev också lite seg i mitten.
Betyg: EEE+
P.S. Den som gillar den här sortens böcker kan hitta fler tips här.
P.S. 2 Mina favoriter bland Vines böcker är "Gräshoppan" och "Sotarens pojke". Korta recensioner finns under fliken "Emmas bokrecensioner 2000-2002" ovan.

1 kommentar:

  1. Låter onekligen som Vine varit deras inspirationskälla. Har just läst Grenar av gift, tyckte den var riktigt bra. Ser fram emot att läsa Kellys nästa bok, hoppas den kommer i svensk översättning snart. Samma sak med Tartts senaste.

    SvaraRadera