29 augusti 2009

Den amerikanska mardrömmen och den nordiska sommardrömmen

I min bokcirkel har vi över sommaren läst två böcker: "Revolutionary Road" av Richard Yates och "Sommarboken" av Tove Jansson.

Frank och April Wheeler förefaller vara det idealiska 50-talsparet: han jobbar på kontor på Manhattan, hon är hemmafru i förortsvillan och tar hand om de två barnen. Men Frank vantrivs på sitt jobb och April vill inte alls vara hemmafru. De börjar planera för att flytta till Paris, där April ska försörja familjen och Frank i lugn och ro ska fundera ut vad han egentligen vill göra. "Revolutionary Road" av Richard Yates var lite bortglömd tills filmen med Kate Winslet och Leonardo DiCaprio kom, men nu har den återfått sin välförtjänta klassikerstatus. Den är fantastiskt välskriven och skickligt konstruerad. Jag tyckte den var lite som en teaterpjäs: genom små skiftningar, ofta i dialogen, märker man att handlingen långsamt ändrar riktning. Handlingen påminner också om "Ett dockhem". Det som drar ned betyget för mig är att boken har en temposvacka i mitten, att historien inte berättas mer ur Aprils perspektiv och att den slutar som den gör. I bokcirkeln blev betyget 3,8. Mitt betyg: EEEE
OBS! Om du läser den svenska utgåvan - hoppa över förordet! Alla i bokcirkeln ångrade att de läst det innan de läste boken!! Jag läste dock på engelska och i den pocketutgåvan fanns inget förord.


"Sommarboken" av Tove Jansson blev mitt honorar när jag fick två dikter publicerade på tidningen Vi:s barnsida som 12-åring. Jag har älskat den sedan dess. Den handlar om den lilla flickan Sophia och hennes gamla farmor, som tillbringar somrarna tillsammans på en skärgårdsö. I korta kapitel, som är som noveller, beskriver Jansson med sin oefterhärmliga blandning av melankoli och underfundig humor livet på ön och samspelet mellan barnet och den gamla kvinnan. En tjej i bokcirkeln tyckte att den vore nyttig läsning för alla curlingföräldrar för den handlar mycket om hur man ger barn frihet att växa samtidigt som man ger dem trygghet och kärlek. Bokcirkelns betyg blev 3,75. Mitt betyg: EEEEE

4 kommentarer:

 1. jag heter också emma och älskar böcker :D

  SvaraRadera
 2. Hej Emma! kul att du hittat min bokblogg!

  SvaraRadera
 3. Sommarboken är en underbar allåldersbok - som det mesta av Tove Jansson tycker jag. Jag hittar något nytt varje gång jag läser Muminböckerna, de 'är tröst och humor.

  SvaraRadera
 4. Jag älskar också Muminböckerna och instämmer i att de kan läsas i alla åldrar.

  SvaraRadera