13 oktober 2007

Om Lessing som kattskildrare

Jag är vare sig Lessingexpert eller -fantast, men jag tycker det är jätteroligt att hon får Nobelpriset i litteratur! Jag har bara läst två av hennes böcker: "Martha" (första delen i serien Våldets barn) och "Rufus" (som handlar om en katt). Så här skrev Carl Otto Werkelid i Svenska Dagbladet igår (12/10-07):
"Direkt sur på Akademien kan man bli av att den inte alls nämner en av Doris Lessings främsta förmågor - den som skildrar relationen till djur, en vansklig litteratär syssla där många misslyckats. Hennes texter om katter är suveräna, de har mystikens klarhet och intuition, de underordnar sig, är enkla, sökande, iakttagande men ibland nästan mirakulösa där de når skikt hos läsaren utan försvar."
Om "Rufus" skriver han: "Rufus må vara liten till omfånget medan den innehållsligt är en stor berättelse - om tillit, hjälplöshet, ansvar, skuld." Så djupa tankar tänkte inte jag när jag läste den, men jag tyckte om den!
"Martha" läste jag för några år sedan. Den gjorde ganska starkt intryck på mig, inser jag i efterhand, men jag blev just då inte så förtjust att jag fortsatte med de andra i serien. Tydligen ska den sista delen, "Staden med fyra portar", vara bäst. Jag blir också nyfiken på "Den femte sanningen" som verkar ha betytt så mycket för min mammas generation.
P.S. Katten ovan är inte Rufus utan min katt Signe.

3 kommentarer:

 1. Hej! Jag har följt din blogg ett tag och har nu startat en egen bokblogg. Ville bara tala om att jag har länkat till dig. Om du inte tycker att det är okej så får du säga till. Du får gärna länka till mig också.

  http://bokmamman.blogspot.com/

  SvaraRadera
 2. Hej! Jag har följt din blogg ett tag och har nu startat en egen bokblogg. Ville bara tala om att jag har länkat till dig. Om du inte tycker att det är okej så får du säga till. Du får gärna länka till mig också.

  http://bokmamman.blogspot.com/

  SvaraRadera
 3. Hej Carola!

  Kul att du hittat min blogg! Jag lägger gärna in en länk till dig!

  SvaraRadera