07 oktober 2006

Fler Tess Gerritsen-deckare

Eftersom jag blev så förtjust i den första Gerritsen-deckaren jag läste (se nedan) beställde jag genast ett par till.

"The Sinner" ingår i en serie med rättsläkaren Maura Isles och polisen Jane Rizzoli i huvudrollerna. "The Sinner" handlar om hur en ung nunna hittas brutalt mördad och en äldre nunna svårt misshandlad. Utredningen spretar åt olika håll. Har mordet samband med att den unga nunnan nyligen har fött ett barn eller är det händelser i den äldre nunnans liv som ligger bakom? Det handlar också mycket om Isles och Rizzolis komplicerade privatliv med bl.a. en ex-man som dyker upp och en oplanerad graviditet. Jag gillar personskildringarna, men historien känns lite för konstlad och tillgjord. Och varför en så smaklös framsida? Betyg: EEE

"Body Double" kommer precis efter "The Sinner" i serien om Isles och Rizzoli. Historien är mycket fantasifull, men inte lika störande konstlad som i "The Sinner". Maura Isles dras personligen in i en mordhistoria när hon upptäcker att en kvinna som mördats utanför hennes hus är hennes okända tvillingsyster. Det handlar om adoption, identitet och att söka sina rötter. Det sker också mycket obehagliga saker med gravida kvinnor, så jag rekommenderar inte (känsliga) gravida att läsa den här boken! Betyg: EEEE

1 kommentar:

 1. Jag vill tipsa om nedanstående bok som stött på ett benhårt motstånd och därför är relativt okänd. Har trots allt fått mycket fina recensioner.

  Vägen ut eller Det grymma manssamhället av Mariann Andersson

  Ur kritiken:

  Om alla läste den här blev det kanske någon ändring.
  Morgonbris, Socialdemokratiska kvinnoförbundets tidskrift

  Det är en bok som bör finnas i varje kvinnas bokhylla och som bör läsas i varje skola.
  Lina, http://www.systrar.net/noje/vagenut.htm

  Vägen ut eller Det grymma manssamhället av Mariann Andersson ... anses av många som något av en svensk feministklassiker.
  Daniel Larsson, K-Online

  Boken anbefalls varmt åt alla som börjat tröttna på våra välkända debatter, argument och stridsskrifter, och som vill stärka och läska sin själ med annorlunda läsning om män, kvinnor och samhälle.
  Britt Dahlström, Sydsvenska Dagbladet

  Bakom kraven finns föreställningen om en slumrande kvinnokraft som skall frigöras och samtidigt frigöra de män som nu är bundna av sin könsroll i sin ofrihet.
  Kerstin Vinterhed, Dagens Nyheter

  Det nya med boken är att den bryter igenom kulturarvet. Då ser individerna sig själva och samhället ur en ny synvinkel. Man upptäcker att människorna är produkter av könsdiskrimineringen och får en bättre överblick, så att man lättare kan kartlägga människors beteenden.
  Psykolognytt, Sveriges Psykologförbunds tidning

  I boken finns hysteriskt roliga stycken ...
  Maja Ljung, Expressen-GT

  ett konststycke att på detta sätt med humor, värme och en god portion kärlek till mannen bränna av detta sprakande satiriska fyrverkeri...I stort sett kan jag bara lyckönska var läsare som fått denna bok i sin hand.
  Anders Bronsek, http://communicatio.webblogg.se/060205101328_dfg.html

  Se även http://alidabok.net, varifrån även bild kan hämtas.

  SvaraRadera