11 maj 2006

"Vi faller" av Pär Östling - en tonsäker debut


Jag har tagit en paus från deckarna och läst en fantastisk roman: "Vi faller" av Pär Östling. Den handlar om något så ovanligt som livet på landet i nutid. Huvudperson är den uppslagsrika köttbonden Karl som bor med sin tonårsdotter Carina på en gård i Hälsingland. Bokens första del handlar om bygdeoriginal i bybastun, yxkastningstävlingar, skridskoturer på sjön, kreatursskötsel, struliga tonåringar och mycket mer. Språket är njutbart: säkert, fantasirikt och humoristiskt. Den andra delen handlar om hur man lever vidare med en stor sorg. Inte en ton skorrar falskt trots det svåra ämnet. Vissa recensenter har invänt mot inslagen av magisk realism, men mig stör de inte alls. Det är självklart att en del i ett sorgearbete efter någon som gått bort är att önska kontakt med den andra sidan och detta är ett sätt att skildra det skönlitterärt.
Betyg: EEEE

Läs också recensionerna i Svenska Dagbladet och Aftonbladet.

3 kommentarer:

 1. Anonym00:06

  Hej!

  Nu äntligen såg jag dina kommentarer på min blogg! Kul att vi delar samma intresse, jag ska läsa din blogg för att se om du kommer med några tips på böcker som jag inte känner till.

  SvaraRadera
 2. Vilken fantastisk bok. Språket är rent och avskalat - hur enkelt som helst förmedlar Per Östling så mycket känslor. Jag har njutit mig igenom boken trots dess sorgliga innehåll.

  SvaraRadera
 3. Ja, visst är den bra! Jag ser fram emot nästa bok av Pär.

  SvaraRadera