28 augusti 2016

De besynnerliga barnens slutstrid

Miss Peregrine och de besynnerliga barnen är tillbaka i en tredje del: "Library of souls" ("Själarnas bibliotek"). Ransom Riggs fortsätter på sitt koncept att spinna en fantasyberättelse kring autentiska, gamla foton. Det är ett rasande tempo från första början och slutar i en klassisk strid mellan ont och gott. Det är bara att slå sig ned och låta sig underhållas.
Betyg: EEEE

Hilary Mantels barndom

Engelska författaren Hilary Mantels ("Wolf Hall" och "Bring Up the Bodies") memoarer "Giving up the ghost" ("Skuggan av ett liv") är ännu en i raden av ljudböcker som jag lyssnat på i sommar. Det är en ovanligt kort (under sju timmars lyssning) självbiografi i fem delar där hon berättar om sin barndom i Nordengland, sin splittrade familj, om vuxenblivandet och om sjukdomen och vanvården som gjorde henne infertil. Det är inte hon själv som har läst in boken utan en skådespelare, som läser mycket bra. (Jag älskar verkligen att lyssna på ljudböcker på brittisk engelska!)  Det är en på samma gång poetisk och realistisk tillbakablick, som jag tyckte om att lyssna på.
Betyg: EEEE

27 augusti 2016

Livets vardagliga mysterier

"Avd. för grubblerier" ("Dept. of Speculation") har blivit hyllad av kritiker och medfört ett stort genombrott för författaren Jenny Offill. Efter att ha hört om den på podradion Inside the New York Times Book Review hittade jag den på Storytel och lyssnade på den framför diskbaljan i sommarstugan. Det är en berättelse i jag-form om en kvinna, ett äktenskap, ett barn. Det är ingen rosenröd skildring som slutar med att de lever lyckliga resten av sina liv men det är inte heller någon helvetesskildring. Det är alltså ingen konventionell kärleks- eller äktenskaps(krigs)skildring. Jag uppskattade realismen i beskrivningen av relationen mellan kvinnan, mannen och barnet, men jag blev inte så berörd av boken. Jag tror att det är därför jag har lite svårt att sätta ord på vad jag tyckte om och inte tyckte om med denna bok. Jag borde kanske ha läst den vid något annat tillfälle och sett till att ha någon att diskutera den med? Jag tror att den skulle vara bra som bokcirkelbok.
Betyg: EEE

Mord och medelålders passion

"Kvinna inför rätta" ("Apple Tree Yard") av Louise Doughty hör till den nya, uppfriskande typen av deckare med opålitliga (kvinnliga) berättare, lite liknande "Gone Girl" och "Kvinnan på tåget". Huvudpersonen Yvonne Carmichael är en medelålders, gift kvinna med vuxna barn och en framgångsrik yrkesbana som forskare. Men redan från början får läsaren (lyssnaren i mitt fall) veta att hon är åtalad i en mordrättegång. Hela boken berättas i första person och berättelsen riktar sig till ett "du": hennes älskare och medåtalade. Sakta men säkert (och utan att tempot någonsin slackar) får läsaren veta vad som hänt och bakgrunden till det. Boken handlar om något så ovanligt som en medelålders kvinna som drabbas av passion (utan att det raljeras kring det). Historien är mycket skickligt genomförd, spännande och med ett feministiskt anslag som jag gillar. Jag har skaffat Storytel (igen) nu i sommar för att få tillgång till deras ljudböcker och det här var en av de böcker som förgyllde mina stunder vid diskbaljan och gjorde mig smått otrevlig mot personer i omgivningen som försökte vara vänliga och prata med mig!
Betyg: EEEE+

Livslögn de luxe

"De vackraste" ("Pretty Girls") ingår inte i Karin Slaughters serie om Sara Linton och Will Trent utan är en fristående deckare. Huvudpersonen Claires man blir mördad framför hennes ögon, vilket vänder upp och ned på hennes liv, men kanske inte på det sätt man skulle kunna tro. Hemligheter från det förflutna börjar nystas upp och Claire inser att hela hennes liv bestått av ett nät av lögner. Slaughters deckare är ofta brutala och kanske inte helt realistiska, men det spelar ingen som helst roll när det är så här välskrivet och spännande.
Betyg: EEEE

Mordet på Hawaii

"Huset som saknade nyckel" ("The house without a key") av Earl Derr Biggers kom ut 1925, men det är först nu som den blivit översatt till svenska. Det är den första delen i en deckarserie med den kinesiske detektiven Charlie Chan i huvudrollen. Historien utspelar sig i Honolulu och är ganska fånig, men charmig. En rik man blir mördad i sitt (olåsta) hus, som ligger intill Waikiki beach. Skildringen av 1920-talets Hawaii är fascinerande. Personerna i boken klagar på att det har blivit så exploaterat och tänker tillbaka på hur idylliskt det var på 1880-talet! Man kan ju bara undra vad de skulle tänka om de såg Waikiki beach nu...
Betyg: EEE


Waikiki beach, Honolulu, på 1880-talet...

...1925...

...och idag