30 maj 2016

Gettot ur barnets perspektiv

"Arons bok" av Jim Shepard utspelar sig i Warszawas getto under andra världskriget. Jag har läst många skildringar av Förintelsen, men ingen som så konsekvent som denna berättar historien ur barnens perspektiv. Aron är 8 år när boken börjar. Han flyttar med sin familj till Warszawa och när tyskarna kommer flyttas de vidare till gettot. Där gör Aron vad han kan för att överleva: han är med i ett gäng som smugglar varor, han stjäl, han blir angivare. Men inget kan rädda hans familj. Till slut hamnar Aron på gatan, där han plockas upp av läkaren Janusz Korczak. Korczak var en verklig person, som drev ett barnhem i gettot. 1942 följde han med de 192 barnen på barnhemmet till Treblinka.
Betyg: EEE+

Böckerna om Pella

När jag läste "Pellas andra bok" av Claque (Anna-Lisa Wärnlöf) som ung trodde jag att den skulle vara lite mer lättbegriplig om man hade läst den första delen, "Pellas bok". Så nu i vuxen ålder har jag på antikvariat införskaffat hela den klassiska 50-talsserien. Förutom de två nämnda består den av "Pella i praktiken" och "Lennerboms". I första delen kommer den 15-åriga Pella till en liten prästgård i Småland, där hon ska gå på konfirmationsläger. Den ger inte många ledtrådar till det som förvirrade mig i andra delen, men nu hade jag inte problem att förstå vilka de olika personerna var och i vilken relation de stod till varandra. (Att "hembi" betyder hembiträde listade jag nog faktiskt ut redan första gången jag läste den. Ett okänt uttryck för en 70-talist!) Genom de fyra böckerna får man följa Pella genom skolgången, i bekantskapen med Ulf Jakob, på resa till Paris och på första jobbet på en tidningsredaktion. Det är humoristiskt och charmigt - precis som flickböcker från 50-talet ska vara!
Betyg: EEE
P.S. Läs också Astrids Lindgrens serie om Kati på Kaptensgatan. 

En flicka kommer tillbaka

"Stranger child" ("Främlingsbarn") av Rachel Abbott börjar med att en kvinna dör i en bilolycka. Hennes 6-åriga dotter försvinner spårlöst ur bilen och återfinns aldrig. Ett antal år senare har änklingen gift om sig och fått ett nytt barn. Då dyker det upp en  ung tjej och påstår att hon är den försvunna dottern. Det här är en sådan där härlig, engelsk deckare som är svår att lägga ifrån sig. Den lämnade kanske inga djupa spår, men ibland är det bara underhållning och sträckläsning man vill ha!
Betyg: EEEE

29 maj 2016

Franz, Freud och den förtjusande flickan från Böhmen

"Tobakshandlaren" av den österrikiske författaren Robert Seethaler handlar om en naiv, men godhjärtad, ung man, som lämnar sin hemby i bergen och kommer till Wien, där han får arbete hos en tobakshandlare. Det är sent 1930-tal och stämningen i staden blir alltmer obehaglig. Franz bryr sig dock till en början inte så mycket om politik utan lägger sin energi på att hitta kärleken. På nöjesfältet Pratern blir han bekant med en vacker flicka från Böhmen. Av en slump blir Franz också bekant med den åldrade Sigmund Freud vars hjälp han söker när kärleksproblem uppstår. Jag tycker om den milda ironi som genomsyrar skildringen av Wienborna och deras vardagsnazism. Jag har lite svårare för kvinnoskildringarna, som känns klichéartade, samt hela historien om Franz och Freuds vänskap, som känns väldigt konstruerad.
Betyg: EEE

Seriös släktforskning

När jag var liten tyckte jag att det var tråkigt att vara svensk och önskade att jag åtminstone hade haft några valloner i släkten. Jag fantiserade om att mina förfäder på järnåldern hade kommit som trälar från något främmande land. Det mest spännande som min släktforskande farfar hade hittat var dock några invandrade tyska soldater på 1600-talet... Jag borde kanske göra som Karin Bojs och spåra min släkt tusentals år bakåt i tiden genom DNA i stället! Då kommer jag garanterat att hitta mer exotiska förfäder.  I "Min europeiska familj - de senaste 54 000 åren" spårar Karin Bojs sina (och förstås många andras) anmödrar och -fäder tillbaka till Mellanöstern för ca 54 000 år sedan, då de första människorna kom dit från Afrika. De senaste decennierna har forskningen gjort jättesprång på det här området och det är mycket intressant att läsa om hur först jägare-samlare och senare jordbrukare i olika invandringsvågor kom till Europa och till slut även till vårt kalla lilla hörn av världen. Karin Bojs skriver bra och mycket pedagogiskt. Jag älskar den här typen av faktaböcker!
Betyg: EEEEE

08 maj 2016

Kärlek utan straff

"Carol" (ursprungligen utgiven under titeln "The Price of Salt") av Patricia Highsmith har legat i topp på DN:s kritikerlista i flera veckor nu, men riktigt så bra tycker jag faktiskt inte att den är. Däremot har jag förstått att filmatiseringen är utsökt och en självsäker, välklädd Cate Blanchett och en yngre, lite osäkrare och  sjavigare Rooney Mara har svävat för min inre blick under läsningen. Romanen handlar om en kärlekshistoria mellan två kvinnor i 1950-talets New York och var unik när den kom ut 1952, eftersom huvudpersonerna inte straffas för sin homosexualitet. Språket är krispigt och exakt, person- och miljöskildringarna fantastiska och ämnet vackert och vällovligt, men för mig slår läsglädjen ändå inte riktigt i taket.
Betyg: EEEE

P.S. Omslagsbilden föreställer Carole Lombard och ser mer ut som 1930-tal (Lombard dog 1942) än 1950-tal. Så här ser huvudpersonerna ut i filmen:

 

Esters dröm

"Drömmen om Ester" av Anna Jörgensdotter handlar om en verklig person: Ester Henning (1887-1985). Jörgensdotter har spunnit en fantasiväv kring de biografiska uppgifterna: fattig uppväxt i Mora, konststudier och arbete i Stockholm, psykisk sjukdom och lång tid på sinnessjukhus. Jag tycker att det är lovvärt att uppmärksamma en bortglömd kvinnlig konstnär, men i min bokcirkel diskuterade vi vilka friheter man egentligen får ta sig med en verklig person. Det är ett fascinerande livsöde läsaren får följa och språket är vackert, men romanen håller inte ihop på samma sätt som "Bergets döttrar".
Betyg: EEE



Jag blev förstås nyfiken och var tvungen att googla fram några av Ester Hennings verk. Det finns inte så många på nätet, men här är i alla fall ett. Ester Henning var egentligen skulptör, men under tiden på sjukhus målade hon.