24 september 2015

Flavia och den försvunna mamman

Jag har kommit in ett Flavia-flow och kan inte sluta läsa Alan Bradleys serie om den 11-åriga kemisten och detektiven Flavia de Luce. I sjätte delen "The Dead in their Vaulted Arches", trängs Flavia och hennes familj med halva byn på stationen för att ta emot Flavias mamma Harriet, som varit försvunnen i tio år. I tumultet på stationen får Flavia ett mystiskt meddelande av en okänd man, som innan han hinner förklara sig hamnar under tågets hjul. Flavia slits mellan sin önskan att reda ut familjehemligheterna och att delta i lösandet av mordet på stationen. Hör de kanske ihop? Jag gillade den här delen i serien extra mycket, eftersom den handlar så mycket om Flavias egen familj.
Betyg: EEEE+

Flickan och friheten

"Slammerkin" betyder både löst sittande klänning och lösaktig kvinna. Det är en bra titel på Emma Donoghues roman om Mary Saunders. Mary är en revolterande tonåring med en stark längtan efter skönhet och frihet i 1760-talets London. Hon känner sig oälskad och vill ha en annan framtid än sin mor, som sliter ut sig med sömnadsarbete i hemmet. Tyvärr fanns det inte så många utvägar för en fattig flicka på den tiden och Mary gör inte de klokaste livsvalen. Jag gillar att Donoghue inte gör sin huvudperson till en traditionellt god, vacker och "dygdig" hjältinna utan att hon får vara mänsklig och felbar. Överlag tycker jag att personporträtten är nyanserade och trovärdiga. Miljöskildringarna från London och landsorten är också fantastiskt livfulla och realistiska. Och så älskar jag de lustfyllda skildringarna av kläder, tyger och sömnadsdetaljer.
Betyg: EEEE+
P.S. Läs också "The Crimson Petal and the White" av Michel Faber och "Mary Jones historia" av Elin Boardy.


Slammerkin-klänning från 1700-talet

Tanten som blev spion

Hos Lotta Olsson i DN får jag många intressanta boktips, t.ex. "Den otroliga Mrs. Pollifax" ("The Unexpected Mrs. Pollifax") av Dorothy Gilman. Den är från 1966 (på svenska 1968) och verkar inte ha lånats ut på ett bra tag om man dömer efter den tid det tog för biblioteket att leta rätt på denna gamla goding i magasinet åt mig. Det är första delen i en serie spionromaner med Mrs. Pollifax i huvudrollen. Hon är en änka med vuxna barn som tycker att tillvaron är ganska tråkig. Eftersom hon alltid har drömt om att bli spion åker hon till CIA:s högkvarter för att erbjuda sina tjänster. Tack vare en lycklig slump får hon faktiskt ett uppdrag, som bedöms som helt ofarligt och omöjligt att misslyckas med: hon ska åka på semester till Mexico City och ta med sig några dokument hem. Men något går förstås fel och Mrs. Pollifax dras in i en fartfylld actionhistoria. Spionromaner är inte min favoritgenre, men den här var humoristisk och sympatisk.
Betyg: EEE

13 september 2015

Het Londonsommar x 2

Jag har lyssnat på två engelska deckare som båda utspelar sig i London under en värmebölja (sommaren 2013?).

"Granne med döden"("The Killer Next Door") av Alex Marwood (som skrev "Wicked Girls") utspelar sig i ett hus i södra London där de olika grannarna mer eller mindre motvilligt måste börja umgås med varandra. Där finns en gammal dam som bott hela sitt liv i källarvåningen, en förrymd tonårstjej från Liverpool, en frånskild musiklärare med autismspektrumstörning, en socialt valhänt medelålders man, en 30-årig kvinna på flykt undan den organiserade brottsligheten och en manlig flykting från Mellanöstern. Först undrade jag om deras mellanhavanden verkligen kunde fylla en hel bok, men jag insåg snabbt, att jo, Marwood fixar det!
Betyg: EEEE

I "En mörk och förvriden flod" ("A Dark and Twisted Tide") av Sharon Bolton (klicka på etiketten Bolton för att se vad jag skrivit om hennes tidigare böcker) har Lacey Flint lämnat kriminalpolisen och i stället börjat vid flodpolisen i London. Det passar henne bra för hon bor på en flodbåt och simmar varje morgon i Themsen. En morgon hittar hon ett lik på sin simtur och eftersom det inte är ett vanligt drunkningsoffer dras Lacey in i en ny mordutredning. Jag gillar Boltons originella historier, sympatiska personer och skildringar av Londons undanskymda hörn. Dessutom är det spännande som sjutton!
Betyg: EEEE


Slump eller livsval?

Jag gav upp om Karin Alvtegen för ett antal år sedan, men nu blev hennes "Fjärilseffekten" sommarens läsning i bokcirkeln Det namnlösa sällskapet och då gav jag henne förstås en ny chans. Boken börjar med en tidningsartikel om ett tåg som krockat med en bil. Resten av boken är förhistorien, där man får veta vad som ledde fram till den ödesdigra olyckan. Denna ramhistoria, eller vad man ska kalla det, tycker jag är ganska onödig, för den är så kortfattat presenterad att den inte skapade något intresse hos mig att ta reda på bakgrunden. Däremot sögs jag snabbt in i resten av boken, där man får följa en äldre kvinna som plötsligt bryter upp från sitt äktenskap, hennes olyckliga, oförstående dotter och en krisande småbarnspappa i förorten (som hämtad ur "Vi i villa"). Personskildringarna är väl inte alltid helt realistiska, men de är intressanta. Boken visade sig också ge underlag för mycket diskussion i bokcirkeln!
Betyg: EEE